Developed by JoomVision.com
image
image

Slide 2

Slide 1

Kakve su razlike između UPS uređaja?

PDFŠtampaEl. pošta

SOHO uređaji za neprekidno napajanje se dele u dve velike grupe. BackUPS je uobičajeni naziv za jednostavnije i jeftinije modele koji imaju malu ili nikakvu mogućnost konfigurisanja. Njihova uloga je da obezbede ono najosnovnije - napajanje u slučaju nestanka struje - ostavljajući korisniku da obavi sve neophodne radnje pre nego što se baterija isprazni. Iza naziva SmartUPS se kriju uređaji koji komuniciraju sa računarom (USB, RS232, Ethernet...) pa se pomoću pratećeg softvera mogu isprogramirati različite akcije kao što su prijavljivanje u slučaju nestanka struje, upozorenje o stanju baterija, automatsko gašenje sistema (safe shutdown) i slično.

Prema unutrašnjoj topologiji (načinu izrade) UPS-evi se dele u tri grupe. Najskuplji i najređi su tzv. OnLine UPS-evi, poznati i pod imenom "UPS-evi sa dvostrukom konverzijom" - kod njih se mrežno napajanje preko ispravljača dovodi na bateriju (prva konverzija), odakle se napon baterije preko konvertera (druga konverzija) izvodi na izlaz. Ovako se dobija maksimalna zaštita jer se uređaji stalno napajaju preko baterije, pa do njih ne mogu da prođu bilo kakve smetnje sa mreže.

Line Interactive UPS ima mikroprocesorsku kontrolu koja proverava stanje na mreži i, u slučaju neregularnosti, prebacuje potrošače na baterijsko napajanje. Ovakvi uređaji po pravilu imaju i automatsku regulaciju napona (poznatu još i kao booster/fader funkcija) koja, primenom posebnih kola, smanjuje previsok ili podiže prenizak napon ne oslanjajući se pri tom na bateriju. Ova funkcija je vrlo korisna u slučajevima dugotrajnih pojava podnapona kakvi se dešavaju korisnicima koji se nalaze predaleko od trafo-stanica (posebno u ruralnim krajevima) ili kada elektrodistribucija namerno snižava mrežni napon da bi smanjila potrošnju u mreži (obično zimi), jer omogućava normalan rad bez trošenja baterije. Baterijsko napajanje se uključuje tek kada mrežni napon padne ispod mogućnosti booster kola.

OffLine UPS-evi su uređaji iz najniže klase, pošto imaju samo punjač za bateriju i konverter. Izlaz UPS-a je vezan direktno na mrežu, a kada napon postane prenizak, izlaz se prebacuje na baterijsko napajanje. Naravno, njihova prednost leži u ceni koja može da bude i za red veličine niža od cene kvalitetnijih modela. Nažalost, proizvođač neretko "zaboravi" da navede topologiju svog uređaja, pa ponekad ne znate na čemu ste.